Ons verhaal

Speciaalzaak Jan Witvoet uit Dalen – Sinds 1935

Familiebedrijf Jan Witvoet
bestaat al bijna een eeuw

Jan Witvoet jr. aan het woord

Hoewel onze jachtwinkel dit jaar al bijna een halve eeuw bestaat, is ons hechte familiebedrijf bijna een eeuw geleden opgericht. Hoe is dat begonnen?

  • Op 1 augustus 1935 begon mijn vader (Jan Witvoet sr.) samen met mijn moeder Janna een schildersbedrijf en een winkel in galanterieën. De naam van de winkel? Jan Witvoet.
  • Omdat het crisistijd was, gevolgd door de Tweede Wereldoorlog, hadden ze het niet makkelijk. Maar ze sloegen zich er kranig doorheen en waren inventief. Ze maakten bijvoorbeeld groene zeep van lijnolie en caustic soda. Dat ruilden ze dan weer in voor voedsel.
  • In 1956 werd de zaak compleet gemoderniseerd.
  • Begin jaren ‘70 breidden we ons assortiment (woonaccessoires, huishoudelijke artikelen galanterieën en speelgoed) flink uit. Ook vergrootten we de winkel door er een stuk aan te laten bouwen. Met als mooi resultaat een compleet verbouwde winkel in juli 1974.
  • Twee jaar later, in 1976, verkochten we ons bedrijf in schilderswerkzaamheden aan de firma Doevendans uit Schoonebeek.
  • In 1979 begonnen we aan iets nieuws. We bouwden onze winkel namelijk om tot een winkel voor de jacht- en schietsport. “Schietsport Jan Witvoet” was een feit.

Al bijna een halve eeuw
een speciaalzaak voor de jacht- en schietsport

 

Natuurlijk is er sindsdien het een en ander veranderd. Zo hebben we bijvoorbeeld onze winkel steeds verder uitgebreid, net als het assortiment. Op den duur kregen we ook het officiële dealerschap van de merken Browning, Blaser en Beretta. Maar niet alles veranderde.

We zijn namelijk nog steeds een familiebedrijf voor de jacht- en schietsport. En net als een halve eeuw geleden krijg je deskundige hulp bij de keuze van je jachtbenodigdheden. Maar ook ná je aankoop kun je op onze service rekenen.

Tevens hanteren we een persoonlijke benadering, dat vinden we het prettigst. Bovendien past dat bij ons als familiebedrijf. 

“Ik ben bij de familie Witvoet gekomen en ga ook niet meer weg”
Marijke de Hoog, klant

Wie zijn wij eigenlijk?

Jan Witvoet jr.

Na het volgen van een technische opleiding werkte ik bij machinefabriek Stork in Hengelo. Totdat mijn vader ziek werd. Dat was voor mij het moment (het was 1968) om terug te keren naar Dalen en daar mijn ouders te helpen in de winkel en het schildersbedrijf.

In 1971 nam ik de winkel over. Dit was ook de periode dat ik, mede door zijn schoonfamilie, een nieuwe interesse kreeg…, die van de jachtsport.

Mijn aandacht verschoof hier volledig naar toe. Ik deed hier niet alleen veel praktijkervaring in op, maar volgde ook diverse specialistische opleidingen. Zodoende kon ik, zoals gezegd, in 1979 “Schietsport Jan Witvoet” openen.

Willie Witvoet-Padding

Ondertussen zette mijn vrouw Willie de winkel in galanterieën en huishoudelijke artikelen voort. Met succes, want de winkel is inmiddels uitgegroeid tot een eigentijdse woon- & huishoudwinkel. Met merken als Dutz, Fridio, Bastion Collections en nog veel meer!

De winkel bevindt zich in hetzelfde pand, naast de jachtwinkel. Daardoor is Willie ook vaak bij mij in de winkel te vinden. Datzelfde geldt trouwens ook voor onze dochter Marian.

Marian keert terug in Dalen

Al van jongs af aan hielp Marian mee in de winkel. Ze pakte cadeautjes in en hielp met het verzorgen van onze etalages. Dat vond ze ontzettend leuk, vooral als er creativiteit bij kwam kijken.

Naderhand deed ze in binnen- en buitenland veel ervaring op in het inkoopvak. Zo werkte ze voor Macintosh Retail (o.a. Kwantum), Strukton en Dura Vermeer.

Marian over die tijd:
Ik ben erg dankbaar dat mijn ouders, mijn studie en werkervaringen me de mogelijkheid hebben gegeven veel van de wereld te mogen zien. Dat was een leerzame tijd. Maar er was iets dat in mijn hoofd bleef spelen: het verlangen om weer echt thuis te komen.

Door dat verlangen besloot ik na bijna 25 jaar terug te keren naar mijn geboortedorp Dalen. Net zoals mijn vader dat 50 jaar eerder had gedaan.

Vanaf januari 2018 runnen mijn ouders en ik samen de zaak. Het is mijn passie om ’de stenen winkel’, zoals ik de fysieke winkel noem, met zijn drieën voort te zetten.

Stenen winkel

Die stenen winkel, waar we in 1935 mee begonnen, bevindt zich trouwens nog altijd op hetzelfde adres: Kruisstraat 1, Dalen. Kom gerust eens langs.

Witvoetje worden?

Meld je aan en ontvang maandelijks leuke updates!