Omdat de meesten van ons door het nieuwe Coronavirus meer thuis zijn, behandel ik in dit Witvoetje iets wat je in huis kunt doen, namelijk je hagelgeweer onderhouden.

 

Frequentie

Een vraag die klanten ons regelmatig stellen is: ‘hoe maak ik mijn geweer schoon’? En aanvullend: ‘hoe vaak moet ik dat doen’? Het antwoord op de tweede vraag is simpel: elke keer nadat je het geweer hebt gebruikt. Of je nu 1 schot hebt gelost bij stralend, helder en droog weer óf je hebt 100 schoten afgevuurd in de stromende regen, dat maakt voor het schoonmaken geen verschil.

Het antwoord op de eerste vraag leg ik je graag hieronder uit. Het schoonmaken geldt overigens niet alleen voor de buitenkant, maar ook voor de binnenkant. Verder is het belangrijk dat je discipline houdt in het onderhoud van je wapen. Maar gelukkig heb je er niet veel voor nodig en kost het schoonmaken niet veel tijd. Hooguit 5 tot 10 minuten.

 

Wat heb je nodig?

Je begint met een wapenolie van goede kwaliteit (bijvoorbeeld Ballistol). Die kun je zowel voor het ijzerwerk als voor het houtwerk gebruiken. Voor houten kolven die wat extra aandacht nodig hebben, zijn er speciale kolf- oliën te verkrijgen. Die kun je ook nog eens op kleur kiezen, passend bij de kolf. Het handige van moderne verpakkingen is dat ze een eigen sponsje hebben. Hierdoor breng je nooit te veel olie aan. Bovendien kun je de olie dan gelijkmatig aanbrengen op het hout.

Daarnaast heb je enkele borsteltjes nodig die passen bij het kaliber van het geweer, eventueel een paar schoonmaakproppen van vilt (passend bij het kaliber), een pompstok en wat poetsdoeken.

Tenslotte doet een microvezeldoekje wonderen voor je geweer. Met een beetje olie en een microvezeldoekje maak je namelijk de hele buitenkant zonder krassen in een handomdraai schoon!

 

Het schoonmaken

Hoe maak je je hagelgeweer schoon?

Haal om te beginnen de 3 hoofdonderdelen van het geweer uit elkaar:

  • De loop
  • Het voorhout
  • De bascule met kolf

 

Met een vettige doek kun je vervolgens de buitenkant afnemen en schoonmaken. Dat is voldoende.

Voor de kolf gebruik je een speciale kolf-/houtolie. Daarmee kun je de kolf opfrissen en herstellen.

De binnenkant van de loop spuit je tenslotte heel lichtjes in met olie. Dit laat je even inwerken. Daarna duw je er per loop een stukje keukenpapier (je maakt van keukenpapier een prop) doorheen met de pompstok. Let op: doe dit ALTIJD van de kamer naar de loopmonding. Heb je dat gedaan, dan is de loop schoon en droog. Nadrogen kun je nog even met een wollen schoonmaakborstel doen.

Verder is het belangrijk om de binnenkant van de bascule te controleren, omdat patronen daar wel eens aanslag achterlaten. Een tandenborstel of wattenstaafje kan in zo’n geval erg handig zijn. Daarmee kun je namelijk alle hoekjes en gaatjes meepakken.

Is je wapen kletsnat geworden? Dan eerst even rustig laten opdrogen!

Is de loop echter héél smerig? Gebruik dan een beetje olie en ‘schrob’ de loop met de messingdraadborstel uit het schoonmaaksetje. Als je dat hebt gedaan, gebruik je een stukje keukenpapier en de wollen schoonmaakborstel zoals hiervoor vermeld. Klaar!

 

Hoe maak je een geweer met wisselchokes schoon?

Gebruik je wisselchokes, haal deze dan regelmatig even uit de loop om ze te reinigen! Maak daarna ook meteen de schroefdraad in de loop schoon. Voordat je de chokes terugplaatst kun je het beste de schroefdraad voorzien van een klein beetje olie of zuurvrije vettigheid. Dit voorkomt namelijk in veel gevallen dat de schoefdraad vast komt te zitten in de loop.

Wil je graag advies, of producten aanschaffen, maar ben je wegens de huidige ontwikkelingen huiverig om onze winkel te bezoeken. Bel of mail gerust, wij staan graag voor je klaar.