In onze winkel krijgen we regelmatig dezelfde vraag over het schieten met een kogelbuks. Staat de richtkijker wel goed afgesteld? Hij (of zij) had zijn schot namelijk goed uitgevoerd, dacht hij. Toch had hij het doel gemist. Hoe komt dat?

In de meeste gevallen ligt het niet aan de richtkijker, maar aan de gebruikte schiettechniek. Schieten met een kogelbuks lijkt zo gemakkelijk. Je drukt lichtjes op de trekker en vuurt een schot af.

Toch is het afvuren van een goed schot niet zo eenvoudig. Een schutter moet namelijk verschillende handelingen uitvoeren in een fractie van een seconde.

Voor het perfecte schot met een kogelbuks zijn meerdere factoren van belang. Ik noem vijf belangrijke factoren waar je als jager zelf invloed op hebt:

  • Lichaamshouding
    In een staande schiethouding sta je recht achter je buks (shouder – buks – doel). Je voeten staan op 45 graden en houden contact met de vloer.
    Als je gebruik maakt van een schiettafel, steun dan met beide ellebogen op de tafel.
    In overige situaties maak je gebruik van wat er beschikbaar is. Dat kan bijvoorbeeld een schietstok of rugzak zijn. Een stoeltje of een boom.Verder is het belangrijk dat je alleen het voorhout van je buks vasthoudt. Je pakt de richtkijker en de loop dus niet vast! Gebruik voor de loop een zachte ondergrond, zoals je hand of een rugzak.
  • Ademhaling
    Als je ademhaling niet goed is, bestaat de kans dat je buks beweegt. Om dat te voorkomen adem je rustig en bewust. Zorg ervoor dat je voldoende zuurstof binnen hebt, voordat je schiet. Tijdens het schot houd je heel even je adem in.
  • Richtkijker en oogafstand
    Zorg dat je een helder beeld hebt. Je moet zowel het richtkruis als je doel scherp zien. Goed door de kijker kijken dus. Maar hoe doe je dat? Dat heeft onder meer te maken met de afstand. Voor een helder beeld houd je je oog niet te dicht, maar ook niet te ver van de kijker.

Let er om te beginnen op dat je buks goed in je schouder ligt. Je haalt de buks naar je gezicht, niet andersom. Want als je te ver naar voren leunt, kruip je als het ware in de buks. Daardoor komt je gezicht te dicht bij de kijker.

Dat heeft twee nadelen. Ten eerste veroorzaakt dit een tunnel: je ziet de buitenranden niet scherp, maar wazig. Ten tweede bestaat het risico dat je hoofd of wenkbrauw door de terugslag hard in contact komt met de kijker. Auw!

Wanneer je je oog daarentegen te ver van de kijker houdt, wordt je beeld ook minder scherp. Je ziet dan namelijk een grote, zwarte vlek.

Wat is dan de juiste afstand? De beste afstand tussen je oog en de richtkijker is ongeveer 8 centimeter. Dat is ongeveer de afstand die je krijgt als je een vuist tussen je oog en de kijker houdt.

N.B.: schiet vooral liggend en geknield!

  • Trekkertechniek
    De vierde factor voor een goed schot is dat je de trekker op de juiste manier gebruikt. Dat doe je door de trekker in het eerste kootje van je vinger te leggen. Vervolgens duw je (niet met een ruk) de trekker recht naar achteren.Concentreer je op het doel (aim – focus – shoot) en ‘kijk door het schot’. Het liefst met beide ogen open.
  • Mucken
    Tenslotte noem ik hier het begrip Mucken. Dat staat voor de angst voor je schot. Je lichaam reageert vooruit op je schot en trekt onbedoeld aan je buks, waardoor je je doel mist.

Heb je last van dit Mucken? Door te trainen leer je om gecontroleerd te schieten. Hierbij train je je lichaam en je hoofd om een goed schot af te geven.

 

Oefenen

Wil je je schietkunst verbeteren, dan raad ik je aan om te oefenen. Dat kan ook goed met een vuurbuks op 25 of 50 meter. Je hebt dan niet de harde knal, niet de felle terugslag en bovendien geen opslag. En de kosten zijn laag (50 patronen voor € 5,00).

 

Inschieten

Wij schieten zo in dat een kogel op een afstand van 100 meter 4 centimeter te hoog afkomt. Dit betekent dat van 0-200 meter een schot altijd in het blad terecht komt.

Vragen?

Heb je nog vragen of wil je een uitleg over het schieten met een kogelbuks of een luchtbuks?
Loop even bij onze winkel naar binnen. We helpen je graag.